Σήμερα είναι μία θαυμάσια ημέρα για να ξεκινήσετε χορό!
EnglishΕλληνικά


Είδη Χορών

Latin

Rumba

Η Ρούμπα διακρίνεται σε δύο στυλ. Αυτό της Κούβας και αυτό της Βόρειας Αμερικής. Η εισαγωγή της στον εκθαμβωτικό κόσμο του κινηματογράφου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ταινιών που σημείωσαν επιτυχία δίνοντας πάθος και αισθησιασμό πάνω σε εξωτικούς ρυθμούς.

Rock 'n' Roll

Μια πρόκληση με ενέργεια.

Γεννήθηκε την δεκαετία του '50 στις ΗΠΑ, αποτέλεσε τον αντίθετο πόλο της μέχρι τότε μελωδικής και ρομαντικής μουσικής μιας άκρως συναισθηματικής εποχής. Εξαιτίας της επιθετικότητας και της προκλητικότητάς του , σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και αποτέλεσε μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής . Το νέο αυτό είδος 'ενσάρκωνε' τον μύθο της αιώνιας νιότης με κυριότερο εκπρόσωπό του τον Elvis.

Jive

Γεννήθηκε την δεκαετία του '30 στις ΗΠΑ από τους αφροαμερικανούς. Είναι μία γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια παραλλαγή του Jitterbug, μίας μορφής του Swing.

Cha Cha Cha

Ο χορός των '50 s.

Γεννήθηκε στην Κούβα στις αρχές το 20ου αιώνα. Στην Ευρώπη η επιτυχία του νέου είδους οφείλεται σε ένα διευθυντή ορχήστρας καταλανικής καταγωγής που κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλές αυτό το 'εξωτικό΄είδος με την βοήθεια της συζύγου του της οποίας οι καμπύλες αιχμαλώτισαν το κοινό.

Passo Doble

Ο χορός εμβατήριο.

Στον χορό αυτό συναντάμε επιρροές από το φλαμένκο και φιγούρες με διαφορετικό αριθμό βημάτων. Αντηχούσε όταν η ομάδα των ταυρομάχων εμφανιζόταν στην αρχή του θεάματος και παρουσιαζόταν στο κοινό. Έγινε δημοφιλές ως χορός το 1926.

Samba

Ο βραζιλιάνικος χορός.

Η samba έγινε γνωστή στην περιοχή Καριόκα (γύρω από τον ομώνυμο ποταμό που διασχίζει το Ρίο) στις αρχές του 1917 από τους μαύρους των επαρχιών που έρχονταν στην πρωτεύουσα για το καρναβάλι. Τη δεκαετία του '40 ο βραζιλιάνος μουσικός Άρι Μπαρόσο συνέθεσε σε ρυθμό samba το κομμάτι "Brasil" oποίο σύντομα έγινε παγκόσμια επιτυχία και το κατεξοχήν τραγούδι της samba.

Ballroom

Ballroom Tango

Το "εκλεπτισμένο" τάνγκο.

Όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής απαγόρευσε (λόγω απρεπών στίχων και φιγουρών) το αργεντίνικο τάνγκο, πολλοι χορευτές έμειναν χωρίς δουλειά. Μερικοί πήγαν στην Ευρώπη, κυριώς στην Γαλλία και προσάρμοσαν τον χορό στα κοσμικά σαλόνια. Αυτό το στυλ τελικά έγινε περιζήτητο στις αίθουσες χορού και στα πολυτελή σαλόνια.

Foxtrot

Κομψότητα από τον Χάρι Φοξ.

Τον Ιούλιο του 1914 οι New York Times δημοσίευσαν μια σειρά διαφημίσεων για την εκμάθηση αυτού του χορού. Αυτουργός ήταν ο αμερικανός καλλιτέχνης Χάρι Φοξ που χόρευε στα διαλλείματα των κιν/κων προβολών του θεάτρου New York. Mέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο χορός αυτός αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την νεϋορκέζικη υψηλή κοινωνία.

English Waltz

Το χαλαρό βαλς.

Χάρη στα απαλά βήματα και τις ανάλαφρες φιγούρες έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς χορούς. Ξεκίνησε σαν ρυθμός τον 19ο αιώνα και έφτασε στο απόγειό του χάρη στο ανυπέρβλητο ταλέντο 3 μεγάλων Αυστριακών μουσικών: των Στραους (πρεσβύτερου και νεότερου) και του Λάνερ.

Quick Step

Δύναμη και κομψότητα.

Σκηνές από ταινίες του Χόλιγουντ, όμορφες μελωδίες και πολύ γρήγορα βήματα (τουλάχιστον 50 βήματα το λεπτό). Αυτά είναι τα τρία στοιχεία αυτού του χορού και τα συναντάμε στις αρχές της δεκαετίας του '20.

Formation

Μια ομάδα μεικτή ή μόνο κοριτσιών διαγωνίζεται και παρουσιάζει τους 5 λάτιν χορούς μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 2.30-3.00 λεπτών, βασιζόμενη σε δική της μουσική, χορογραφία και τεχνική. Μια ομαδική δουλειή και πολύ δήσκολη για να συγχρονιστούν όλοι μαζί και να μοιάζουν ένα. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το καλλιτεχνικό μέρος (κοστούμια, μακιγιάζ , styling, μουσική)

Salsa

Ένας ρυθμός που γεννήθηκε στην Κούβα.

Η Σάλσα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ρυθμό που κυριαρχεί στην κουλτούρα της Κούβας. Αποτελεί την βάση πολλών άλλων δημοφιλών χορών η Γκουαράτσα, το Μάμπο και η Ρούμπα. Χαρακτηρίζεται από έναν αργό και αρμονικό ρυθμό γι'αυτό και επέλεγαν να την χορέψουν πολύ κομψά ζευγάρια, χωρίς όμως να αγγίζουν ο ένας τον άλλο. Η κουβανέζικη εκδοχή είναι σίγουρα πιο ποιητική σε σύγκριση με τη σημερινή νεϋορκέζικη που δέχτηκε ποικίλες μουσικές και πολιτιστικές επιρροές από Κούβα, Παναμά και Κολομβία.

Bachata

Ο χορός των χωρικών της Καραϊβικής.

Η Κολομβία ισχυρίζεται ότι είναι ένας χορός που σε μεθάει. Το τελετουργικό του φλερτ ξεκινάει όταν ο καβαλιέρος κάνει μπροστινά βήματα προς την ντάμα και η ντάμα πηγαίνει προς τα πίσω. Η Bachata αποτελεί τον χορό των κατώτερων κοινωνικά στρωμάτων.

Merengue

Χορός του Αγ.Δομίνικου.

Γεννήθηκε τα 1550 από τους σκλάβους που είχαν έρθει από την Αφρική. Χορέυεται αργά και με έντονη κίνηση της λεκάνης.

Zumba

Η Zumba είναι ένα κολομβιανό χορευτικό πρόγραμμα fitness που δημιουργήθηκε από τον χορευτή και χορογράφο Alberto "Beto" Perez κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.

η Zumba εμπεριέχει χορευτικά και αεροβικά στοιχεία. Οι χορογραφίες ενσωματώνουν κινήσεις από Hip-hop, Soca, Σάμπα, Σάλσα, Merengue, Μάμπο, πολεμικές τέχνες, Bollywood και Belly dance.

Argentine Tango

Ο χορός από τις παράγκες.

Το Τάνγκο πρωτοεμφανίστηκε στις φτωχογειτονιές του Buenos Aires αρχικά σε οίκους ανοχής και στην συνέχεια σε περιοχές με χαμόσπιτα που ζούσαν κυρίως μετανάστες. Στις γιορτές, όπου χόρευαν τάνγκο, οι γυναίκες είχαν ελεύθερη είσοδο ενώ οι άντρες πλήρωναν. Πρωταγωνιστούσαν δύο αντρικές φιγούρες : η μία από την πεδιάδα και είναι ο γκάουτσο και η άλλη είναι ο γόης της γειτονιάς και είναι ο κομπαντρίτο.

Μπαλέτο

Το μπαλέτο (ή μπαλλέτο, αλλά και κλασικός χορός) είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία.Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ενώ πολλοί συνθέτες έχουν γράψει μουσική ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.Θεωρείται μία από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο. Η πιο γνωστή και δημοφιλής απόχρωση του μπαλέτου είναι αυτή που αναπτύχθηκε την εποχή του Ρομαντισμού (το λεγόμενο Ballet blanc =λευκό μπαλέτο), κατά την οποία το βάρος πίπτει στην κορυφαία του χορού (τη λεγόμενη πρίμα μπαλαρίνα), που ως πρωταγωνιστικός ρόλος αποκλείει την ανάδειξη σχεδόν όλων των άλλων.

Σύγχρονο

Είναι μια συλλογή των συστημάτων και των μεθόδων που αναπτύσσονται από τo Σύγχρονο και Μεταμοντέρνο χορό. Η ανάπτυξη του σύγχρονου χορού ήταν παράλληλη αλλά χωριστή στην ανάπτυξη του νεου χορού στη Μεγάλη Βρετανία. Οι διακρίσεις μπορούν να γίνουν μεταξύ Ευρωπαϊκών και Αμερικανικων Σύγχρονων χορών.ο σύγχρονος χορός επισύρει την προσοχή στις σύγχρονες τεχνικές χορού (που αναπτύσσονται στα πρώτα 60 έτη του 20ού αιώνα) και μια σειρά ακόμα να αναπτύξει τις φιλοσοφίες της μετακίνησης βασισμένες στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος και του σώματος/interralationships μυαλού.

Jazz

Χορός Jazz είναι μια ταξινόμηση που μοιράζεται από ένα ευρύ φάσμα των στυλ χορού . Πριν από τη δεκαετία του 1950 , ο χορός τζαζ αναφέρεται σε χορό στυλ που προήλθε από τον αφρικανικο αμερικανικο λαϊκό χορό . Χορός τζαζ ήταν αναπόσπαστο μέρος της τζαζ μέχρι το τέλος της εποχής του swing στα τέλη του 1940 . Στη δεκαετία του 1950 , ένα νέο είδος χορού τζαζ - ,η σύγχρονη τζαζ χορού - αναδύθηκε , με ρίζες στην Καραϊβική σε παραδοσιακό χορό . Κάθε ατομικό στυλ της τζαζ χορού έχει τις ρίζες ανιχνεύσιμα σε μία από αυτές τις δύο διαφορετικές προελεύσεις . Τζαζ ήταν μια μεγάλη επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του '50 και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ αγαπημένο ύφος του χορού σε όλο τον κόσμο.

Freestyle

Ο χορός Freestyle ή αλλιώς "ελεύθερο" μπορεί να οριστεί ως ένα είδος χορού όπου οι κινήσεις του χορευτή γίνονται χώρις να είναι προκαθορισμένες όπως σε μία χορογραφία. Ο χορευτής ουσιαστικά σκέφτεται τις φιγούρες που θα κάνει, ακριβώς τη στιγμή που χορεύει.

Break Dance

Το αρχικό breakdancing στυλ αποτελούταν από εντυπωσιακές κινήσεις των ποδιών και "παγώματα" του σώματος. Οι χορευτές άρχισαν να προσθέτουν πιο απαλές κινήσεις και βήματα, δημιουργώντας ένα είδος χορού που κέρδισε δημοσιότητα στις Discos και στα clubs.

Καθώς το Break Dance εξελισσόταν, οι χορευτές έδωσαν έμφαση στις κινήσεις στο πάτωμα και σύντομα προσέθεσαν εντυπωσιακές φιγούρες όπως handgliding, backspinning, windmilling, and headspinning, φιγούρες που έδωσαν στο Break Dance τη σημερινή του μορφή.

Hip Hop

Ο όρος Hip-hop αναφέρεται σε στυλ χορών του δρόμου με μουσική hip-hop. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70 και έγινε γνωστό από τις ομάδες που διοργάνωναν χορευτικές "μάχες" στις αμερικάνικες συνοικίες.

Waacking

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ένα νέο είδος χορού κάνει την εμφάνισή του, βασιζόμενο σε γρήγορες εναλλαγές και κινήσεις χεριών πάνω στην καταπληκτική ντίσκο μουσική. Χορεύεται από γυναίκες και άντρες και ανθίζει σε ευρωπαϊκές χωρες όπως η Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία.

Commercial Dancing

Βασικά, εμπορικά αναφέρεται σε χορό που γίνεται σε συναυλίες, ζωντανές παραστάσεις, μουσικά βίντεο, ταινίες, βιομηχανίες, και, προφανώς, διαφημίσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές του χορού που μπορεί να εργαστεί στην εμπορική κατηγορία, όπως χιπ χοπ, τζαζ, popping, breakdancing, krumping, και πολλά άλλα. Μερικές φορές, θα βρείτε και το μπαλέτο αν και «ο χορός του δρόμου» είναι το πιο συχνό. Σε γενικές γραμμές, οι εμπορικοι χοροί είναι σούπερ σέξι και σούπερ διασκεδαστικοί.

Oriental

Με τον όρο Oriental εννοούνται όλοι οι παραδοσιακοί χοροί της Μέσης Ανατολής.

"Belly dance" ή "χορός της κοιλιάς" είναι η δυτική ορολογία για το raqs sharqi, που στα αραβικά σημαίνει "oriental", αλλά ουσιαστικά περιγράφει ένα στυλ που αναπτύχθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου για τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις στα καμπαρέ και στον αιγυπτιακό κινηματογράφο.

Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί

Ο ζεϊμπέκικος και ο χασάπικος αποτελούν αναμφισβήτητα τους πιο γνωστούς λαϊκούς μας χορούς και ιδιαίτερα σύνθετους στη διδασκαλία τους.

Οι βασικοί παραδοσιακοί χοροί παραμένουν πάντα η βάση και η κληρονομιά μας, είναι διαφορετικοί ανάλογα με την περιοχή προέλευσης, με διαφορετικούς ρυθμούς και ταχύτητες

ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ: Βασιλέως Γεωργίου & Κουντουριώτου 147, Πειραιάς | τηλ: (+30)2104119163 - 4 | e-mail: angel_dance2004@yahoo.gr
ΣΧΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: Τεγέας 17 & Λαμίας, Αργυρούπολη | τηλ: (+30)2109959993 | e-mail: angel.secretary2004arg@gmail.com